Varainsiirtoveron poisto voisi kääntyä itseään vastaan

Share |
08.08.2016

Kokoomuksen eduskuntaryhmän työryhmä poistaisi asuntokaupan varainsiirtoveron ja kompensoisi sen rajaamalla vastaavasti oman asunnon myyntivoiton verovapautta. Näin halutaan edistää työvoiman liikkuvuutta.

Mielestäni tätä verotuksen rakenneuudistusta ei pidä kiirehtiä budjettiriihessä, vaan asiaa on selvitettävä. Esityksen vaikutuksia kotitalouksiin, työvoiman liikkuvuuteen ja asuntomarkkinoihin sekä verotuloihin tulisi arvioida huolellisesti ennen päätöksentekoa.

Varainsiirtoveron tuotto on noin 700 miljoonaa euroa, josta suurin osa kertyy asuntokaupasta. Kertymä on samaa luokkaa perintö- ja lahjaveron kanssa. Osana verojärjestelmää varainsiirtovero toimii teknisesti hyvin ja tukee luovutusvoittoverotuksen toimittamista. Sillä on myös merkityksensä omistuksien kirjaamisessa. Toisaalta varainsiirtovero hillitsee asuntojen vaihtoa.

Oman asunnon verovapaiden myyntivoittojen määristä ei ole tarkkaa tietoa. VATT on arvioinut sen alentavan verotuottoja noin 1 300 miljoonaa euroa. Suomalaisten tärkein sijoituskohde on oma asunto. Asunnon arvon noususta osa on seurausta inflaatiosta. Verovapauden rajaamisen toteutus vaatisi tarkkaa pohdintaa. Luovutusvoittoverotus voi johtaa soveltamisongelmiin niin verottajan kuin kansalaisten näkökulmasta, jos se tehdään huonosti.

Oman asunnon myyntivoittovero lukkiuttaisi myös asunnonvaihtoa ja heikentäisi työvoiman liikkuvuutta. Nämä ovat samoja ongelmia, joita varainsiirtoveron poistolla korjattaisiin. Lisäksi VATT:n mukaan se vaikuttaisi myös asuntojen hinnanmuodostukseen (VATT 2015).

VATT ja London School of Economics ovat tutkineet varainsiirtoveron vaikutusta Isossa-Britanniassa (VATT 2013). Tutkimuksen mukaan vero vaikuttaa erityisesti lyhyen matkan muuttoihin. Varainsiirtoverolla ei ole juurikaan vaikutuksia työmarkkinoilla, koska työn perässä muuttamisen taloudelliset hyödyt ovat yleensä varainsiirtoveron haittaa suuremmat. Suomen varainsiirtoveroa ei ole tietääkseni tutkittu.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehdessä

04.04.2017Helsingissä epäonnistuttu pitkäaikaistyöttömyyden torjunnassa
31.03.2017Panostetaan perheiden palveluihin
20.03.2017Kuusi keinoa estää sisäilmaongelmien syntyä
17.03.2017Kokoomus pysähtyi Porvarinlahdelle
16.03.2017Homekoulujen korjausvelka törmäyskurssilla
12.03.2017Uutela - Vuosaaren helmi säilytettävä
07.03.2017Viisi keinoa nuorten osallisuuden vahvistamiseen
28.12.2016Kannustinloukut eivät selitä työttömyyttä
12.12.2016Pysäyttääkö Pohjoismainen malli populismin nousun?
08.08.2016Varainsiirtoveron poisto voisi kääntyä itseään vastaan

Siirry arkistoon »